Hoe kies ik een domeinnaam?
Hoe kies ik een domeinnaam?
Een domeinnaam is het unieke adres van je website en kan gebruikt worden als basis voor professionele e-mailadressen. Bovenal zet je met een domeinnaam je online identiteit neer. Daarom is de keuze voor een goede domeinnaam essentieel is in je internetstrategie. Met deze tips heb je zo de perfecte domeinnaam gekozen..
Je domeinnaam is het eerste wat potentiële bezoekers zien in zoekmachines, als link op andere websites of op visitekaartjes. Een bezoeker ziet je domeinnaam nog voor hij daadwerkelijk je website heeft gezien. Met een domeinnaam geef je een belangrijke eerste indruk. Een domeinnaam moet dus aanspreken. En niet alleen voor mensen. Ook voor zoekmachines is een domeinnaam belangrijk.
Extensie
Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de effectieve naam en de extensie. Bij het voorbeeld belnet.be is de extensie .be. De .be verwijst naar een website in België. De meeste landen en verschillende geografische gebieden hebben een eigen extensie.
Daarnaast bestaan er ook generieke extensies, die verwijzen naar het gebruik. De meest gebruikte generieke extensie is .com. Andere voorbeelden zijn .org, .net en .info.
De extensie maakt duidelijk in welke landen u actief bent, of tot welke markt je je activiteiten richt. Zo geeft een .com internationale allure, geeft .be een meer plaatselijke indruk, en ligt .eu daartussenin.
Nieuwe generieke extensies
In 2013 werden de eerste nieuwe generieke domeinnaamextensies gelanceerd. Tot vandaag worden er nog steeds nieuwe domeinnaamextensies beschikbaar voor registraties. Zo zijn er honderden alternatieven beschikbaar. De meest bekende zijn .vlaanderen, .gent, .xyz, .sucks of .club. Andere beschikbare extensies zijn .online, .news of .expert.
Ook nieuwe geografische extensies werden geïntroduceerd. Zo is het mogelijk .vlaanderen, .brussels of .gent te registreren. Geografische extensies geven de mogelijkheid om uw lokale identiteit in de verf te zetten.
De nieuwe extensies bieden een waaier aan mogelijkheden om te kiezen voor een vernieuwende, opvallende of creatieve domeinnaam.
Technische beperkingen
Een domeinnaam kan tot 63 karakter tellen. Meestal kan je alleen de letters van het alfabet kiezen, aangevuld met cijfers of een koppelteken. Leestekens of een ampersand kan je niet gebruiken.. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.
Lange of korte domeinnaam
Een goede domeinnaam is best niet te lang en gemakkelijk te onthouden. Vermijd bovendien alles wat verwarring kan veroorzaken over de schrijfwijze.
Goede, korte domeinnamen registreren wordt echter steeds moeilijker. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 300 miljoen domeinnamen geregistreerd. Ook binnen het .be-domein zijn ruim 1,5 miljoen domeinnamen geregistreerd.
Als vuistregel kan je stellen dat een domeinnaam best 7 tot 12 karakters telt.
Merknaam of generieke domeinnaam
De meeste bedrijven registreren hun bedrijfsnaam als domeinnaam. Die domeinnaam doet dan dienst voor de bedrijfswebsite en de e-mailadressen van de medewerkers.
Een andere mogelijkheid is een generieke domeinnaam. Je kiest dan voor een algemene term die verband houdt met je bedrijf of kernactiviteit.
Ook de combinatie van een merknaam met de kernactiviteit is mogelijkheid.
Domeinnamen in zoekmachines
Voor de optimalisatie van zoekmachines (SEO) hebben sleutelwoorden, of keywords, in een domeinnaam een zeer grote waarde. Websites met een domeinnaam waarin zo'n sleutelwoord zit, scoren waarschijnlijk hoog wanneer op dat sleutelwoord gezocht wordt.
Tips voor een goede domeinnaam
- Gebruik korte domeinnaam.
- Gebruik een domeinnaam die makkelijk te spellen is.
- Gebruik een domeinnaam die makkelijk uit te spreken is over de telefoon om verwarring te voorkomen.
- Kies een domeinnaam die uniek is.
- Gebruik woorden die in het woordenboek zijn terug te vinden.
- Gebruik een gepaste domeinnaamextensie, afgestemd op de markten waarin je actief bent.
- Kies een domeinnaam waarbij de extensies van landen en/of gebieden, waarin je actief bent, beschikbaar zijn voor registratie.
Dit doe je beter niet
- Gebruik geen domeinnaam die sterk gelijkt op of kan verward worden met een andere domeinnaam.
- Cijfers en koppeltekens vermijd je best. Houd het kort en krachtig, zodat je domeinnaam gemakkelijk wordt onthouden.
- Gebruik geen afkortingen.
- Vermijd alternatieve of hippe schrijfwijzen zoals "4u".
- Woorden als "the" of "company" maken je domeinnaam vaak onnodig langer of onduidelijker.
- Vermijd het gebruik van merknamen die eigendom zijn van een ander bedrijf.
- Kies je voor een domeinnaam die uit meerdere woorden bestaat, vermijd dan dubbele letters bij aansluitende woorden.
Internationale domeinnamen - IDN
Sinds enkele jaren is het bij sommige domeinnaamextensies mogelijk om IDN-domeinnamen te registreren. Bij IDN-domeinnamen is het mogelijk Cyrillische, Arabische, Japanse en Chinese lettertekens te gebruiken. Ook het gebruik van accenten wordt hiermee mogelijk.
De meeste webbrowsers ondersteunen IDN.
Meer dan één domeinnaam registreren?
Domeinnamen zijn goedkoop en gemakkelijk te registreren. Daarom registreren bedrijven vaak meer dan één domeinnaam. Het is immers gemakkelijker en goedkoper om een domeinnaam te registreren, in plaats van deze te moeten recupereren wanneer iemand anders reeds eigenaar is van de domeinnaam.
Het kan geen kwaad tijdig te anticiperen op je toekomstplannen. Voor productnamen of diensten die je in de toekomst wil aanbieden, of landen waarin je dra zaken zal doen, registreer je best tijdig een domeinnaam om moeilijkheden te voorkomen.